Zaštita dece na internetu


Zaštita dece na Internetu podrazumeva fizičku, psihičku i moralnu bezbednost maloletnih lica tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti na internetu (surfovanje, četovanje, korišcenje društveno-socijalnih mreža, online igrice). Cilj je zaštiti decu od neprimerenih sadržaja, negativnih efekata korišćenja Interneta i podići nivo svesti i znanjao tome na koji način virtuelna stvarnost utiče na decu i dokle smeju da se upuštaju u digitalni svet, a da to bude bezbedno i bez posledica.

Pored nemerljivog pozitivnog uticaja, internet je pun i opasnosti čije su žtrtve najčešće mladi.

 Inicijativa Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo, „Klikni Bezbedno“ organizovala je do sada edukativne tribine u dvadesetak opština o zaštiti dece u virtuelnom svetu, sa decom i roditeljima.
 Akcija se nastavlja deljenjem informativnih letaka i kroz forume, a mi vam ovom prilikom predstavljamo i zvanični sajt posvećen ovoj temi kliknibezbedno.rs.
 

Sajt nastavlja edukaciju dece, i roditelja, o opasnostima i neprimerenim sadržajima na internetu. Ali, on ima za cilj i da podstakne korišćenje informacionih tehnologija. Nudi posebne rubrike za mlade i roditelje, kao i opciju baze znanja, gde možete postavljati pitanja.

Bezbedno korišćenje interneta biće moguće kada deca, posetom ovog sajta, usvoje zlatna pravila ponašanja prilikom surfovanja, četovanja, saznaju o zaštitnim alatima na računaru poput spam filtera ili, kako postupati sa sumnjivim e-mail porukama. Sajt roditeljima pomaže da svoju decu nauče pravilima privatnosti, ali i da izuče mogućnosti roditeljske kontrole pretraživača.

Među savetima su preporuka da se instalira program za zaštitu od virusa, da se lični podaci daju samo osobama koje deca poznaju i u „realnom svetu“, da se vodi računa o korišćenju web kamere, da se kompjuter podesi tako da se mogućnost prevara svede na što manju meru i da se ružne poruke ignorišu.

 
Na sajtu se nalaze i besplatni softveri namenjeni zaštiti, korisni linkovi povezani s ovom temom, a možete preuzeti brošure i plakate kampanje.
Naučite da se zaštite od prevara, zloupotreba i nasilja koje je sve prisutnije na Internetu i – klikćite bezbedno.
Softver za zaštitu na internetu: http://download.cnet.com/windows/parental-control/3150-27064_4-0.html?tag=ltcol;nav
Za zabranu porno sadržaja možete izabrati „ParentalControl Bar“ ili  „Child Protector Internet Filter Parental Controls“.

 F-Secure Internet Security 2010. – Sigurnost na Inernetu. Kada na Google ukucate neki pojam, svi sajtovi koje Google izbaci biće skenirati i pregledani da li su sigurni.

Takođe možete ići na „Teenager“ ili „Parent“ mod.
Ukoliko „Teenager“ poželi da uđe u neki „Adult“ sajte tipa seksi sajtovi i slično, automatski se pojavi Acces Denied- Parental Control. Dete može misliti da je pametno, pa pokušati da promeni mod na „Parent“, ali mora ukucati šifru.

Advertisements

Jedno mišljenje na „Zaštita dece na internetu

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s