Trgovina decom putem interneta


Novi Sad je prošle godine bio grad sa najviše prijava za trafiking u celoj državi, a još više zabrinjava podatak da je veliki broj onih koji su završili u belom roblju odranije poznavao svoje otmičare! Žrtve trafikinga sve češće su mlade osobe i deca, a svako deseto nestalo dete odvedeno je na prevaru preko raznih društvenih mreža na internetu!

Слика

Nenad Erdeljan, načelnik Odeljenja za maloletničku delinkvenciju u novosadskoj policiji, pokazao nam je na primeru devojke iz Sremske Kamenice kakve rizike nosi „upoznavanje“ preko društvenih mreža.

– Devojka se preko Fejsbuka upoznala sa momkom iz Vrbasa, razgovarali su i dogovorili su sastanak kod nje. Kada je došao kod nje, momak ju je silovao. Problem je što žrtve često menjaju iskaz na sudu, kada se suoče sa nasilnikom, pa onda ono što su ispričale u policiji poreknu i kažu da su svojevoljno otišle s tom osobom – kaže Erdeljan.

Слика

Veliki broj mladih, ali i odraslih osoba, danas su pripadnici neke od poznatih sekti, „zahvaljujući“ kontaktu putem interneta. Konkretne i zvanične podatke o trgovini ljudima ima SUP Novi Sad, a prema mojim podacima, deset odsto dece vrbovano je i postalo žrtva trgovine ljudima putem interneta. To je podatak i na svetskom nivou, iz analiza koje su radile poznate institucije za zaštitu dece – naglašava Arsenin.

Za 50 sati, u sobi za ćaskanje u kojoj smo postavili profil devojčice, prijavilo se 500 ljudi. Četvrtina osoba koje su s njom stupile u kontakt uznemiravali su je seksualno, bilo je puno eksplicitnih i uznemirujućih poruka. Prosek godina ovih nasilnika bio je oko trideset, mada je bilo i osoba starijih od 50 godina – priča Ivana Radović iz „Astre“, dodajući da je istraživanje pokazalo da čak 63 odsto sagovornika na internetu neće da otkrije svoje godine, njih skoro 90 odsto neće da kaže šta su po zanimanju, a većina krije i mesto stanovanja.

СликаСлика

To samo govori da su mladi u zabludi kada nakon tri dana četovanja sa nekim misle da ga odlično poznaju i da je to osoba koja ih savršeno razume. Naši podaci pokazuju da je sve veći broj dece i muškaraca koji su žrtve trafikinga, a više nije pravilo da žrtve završavaju u stranim zemljama, već se deca iz Novog Sada prodaju na drugi kraj zemlje. Ipak, postoji i primer da su sva deca iz jednog odeljenja beogradske škole mogla da postanu žrtve trgovine ljudima, jer ih je nastavnik prijavio za radnu praksu u Italiji. Kada su hteli da provere instituciju u kojoj će deca odraditi praksu, ispostavilo se da tako nešto ne postoji, već da je to mamac za lakoverne devojke i mladiće koji, kada nasednu na priče o „odlično plaćenom“ poslu, postaju prostitutke.

СликаСликаСлика

Advertisements

Jedno mišljenje na „Trgovina decom putem interneta

  1. Strasno je sta se u danasnje vreme sve dogadja. Zato bi trebalo uvesti najrazlicitije mere predostroznosti, pre svega pratiti koje sajtove i drustvene mreze posecuju najmladji. Roditelji bi trebali imati svest o tome sta se sve desava po svetu zbog istih i kontrolisati svoju decu. Veoma koristan blog, samo tako nastavite.

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s