Najčešće prevare na internetu


Ovo je lista najčešćih internet prevara, budite oprezni

Nigerijska “419” prevara – internet prevara koja predstavlja modernu verziju prevare iz 1588. godine poznatu pod nazivom “španski zatvorenik”. Naime, prevarant je ubeđivao potencijalnu žrtvu da je rođak bogataša kojeg je zarobio kralj Filip Drugi i kojeg je moguće osloboditi iz zatvora podmićivanjem vlasti. U digitalnoj verziji ove prevare žrtvi se kao i nekoliko vekova ranije obećavalo višestruko uvećani novčani iznos od onoga koji žrtva daje kako bi pomogla bogatašu. Savremena verzija “španskog zarobljenika” obično podrazumeva mejl koji ćete dobiti od nekoga kome treba usluga transfera novčanih sredstava “zarobljenih” u dalekoj Nigeriji. Prevaranti obećavaju nagradu za pomoć uz uslov da pošalju početnu sumu iz sopstvenih izvora, kao nadoknadu za bankarske troškove. Kada pošaljete novac, prevaranti  nestaju bez traga, naravno – sa vašim novcem.

Inostrana lutrija – Ova prevara ima manje uverljiv scenarijo od prethodne. Naime, u mejlu u kome vas obaveštavaju da se dobitnik lutrije u nekoj stranoj zemlji, u kojoj niste ni učestvovali, od vas će biti zatraženi lični podaci kako bi vam osvojeni novac bio uplaćen na račun. Kao i u slučaju nigerijske prevare, od žrtve se traži novac koji će pokriti troškove transfera nagrade. Naravno, osvojeni novac kao ni vlastiti koji ste uložili nikada nećete videti.            

Odbegla mlada – Prelepa, mlada devojka, obično Ruskinja sa kojom ste se upoznali na internetu gori od želje da vas upozna, kao i vi nju. I taman kada do susreta treba da dođe, pojavljuju se problemi. Potreban joj je novac kako bi mogla da plati troškove puta. Kada dobije novac, više je nikada nećete videti.

Pomoć prijatelju u nevolji – Ne možete da pristupite svom Facebook, Hotmail ili nalogu na nekom drugom sajtu jer je hakovan, a lozinka potrebna za prijavljivanje na nalog je promenjena. Dok vi pokušavate da povratite nalog vaši prijatelji sa hakovanog naloga dobijaju poruku da ste u nevolji, da ste opljačkani negde u inostranstvu i da vam je potrebna njihova pomoć kako biste platili hotelski račun. 

Poslovna ponuda – Strana kompanija vam nudi posao koji naprosto ne možete da odbijete – mogućnost da zaradite i do 3000 dolara dnevno radeći od kuće. Naravno, moraćete da date podatke o svom računu u banci kojeg će prevaranti koristiti za čuvanje ukradenog novca, a od vas biti zatraženo da im na njihov račun prebacite novac preko Western Uniona. Na taj način postajete saučesnik u izvršenju krivičnog dela.

Слика

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s