ASK.FM (zlostavljanje)


Ask.fm je osnovan u junu 2010. koji se bazira na postavljanje pitanja i odgovora autora. Korisnici upućuju pitanja drugim korisnicima, koja mogu biti anonimna.

ask fm-logo-200x200

Osnovan je 2010. godine u Letoniji kao rival Formspring-a.

Od nedavno sajt je predmet nekoliko medijskih natpisa u vezi sa sajber-maltretiranjem.

ŠTA JE TO ASK.FM?

Da li želite nekog nešto da pitate, ali vam je neprijatno ili možda ne želite da se sazna da ste to vi? Pitajte slobodno preko sajta Ask.fm.

Reč je o sajtu po principu socijalne mreže koji se bazira na postavljanju pitanja i odgovaranju, a pritom imate mogućnost da ostanete anonimni. Odgovori mogu da budu u video-formatu. Popularnost Ask.fm-a sve je veća i u našoj zemlji. Ovaj sajt je osnovan 2010. godine u Litvaniji kao odgovor na sajt sličnog tipa — Formspring, i na kraju ga je pretekao u primljenom saobraćaju.

Ask.fm ima preko 20 miliona registrovanih korisnika, a ono što ovu društvenu mrežu razlikuje od drugih  ovog tipa jeste fokus na razgovor.

Upućivanje uvreda putem ove društvene mreže širi se loša energija među populacijom koja i sama koristi ask.fm. Iako je ask.fm stvoren da bi se njegovi korisnisi zabavljali i možda saznali ponešto više jedni o drugima, ova društvena mreža je postala klasičan primer zlostavljanja putem interneta. ‘Pitanja’ koja se postavljaju korisnicima sadrže uvredljive i nepristojne komentare. Vređaju se fizički izgled korisnika, njegovo ponašanje, njihovi prijatelji i slično. U odgovorima putem videa, korisnici, ponekad prikazuju sebe na loš način. Na ovoj društvenoj mreži se pojavljuje i primer dečije pornografije. Pojedini korisnici koji odgovore na ask.fm-u daju putem videa često se pojavljuju i na Youtube-u. Njima se podsmevaju na taj način, zbog tipa njihovih odgovora. Dešava se da se deca snimaju sa svojim roditeljima i tako dobijaju loše komentare.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google+ photo

Komentarišet koristeći svoj Google+ nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

w

Povezivanje sa %s